Едно от чаканите събития в света на дизайна е изборът на цвят на годината от института Pantone. Тази година за вълнението на дизайнерите допринесе обявяването на „господаря на цветовете“ за 2020, а именно – класическото синьо. Цветът победител се асоциира с тоновете на “небето привечер” според Pantone.

Оказва се, че семплият син цвят на наситено синьо е любим на много интериорни дизайнери, заради своята универсалност. Ще разберете къде и как е най-удачно да бъде използван, както и с какво можете да го комбинирате. Ще Ви представим и няколко вдъхновяващи идеи от смели сини кухненски шкафове до килими в елегантния оттенък. В тази статия събрахме мислите на дизайнери, декоратори и проектанти в интериорния дизайн, които да Ви помогнат при избора на този цвят за Вашия дом.

Диван в синьо

Изборът на голям централен акцент в дневната в този цвят е един от най-предпочитаните трендове. А какво по-приковаващо погледа от цветен акцент от меката мебел във всекидневната? Безспорно класически синият диван ще освежи всяко помещение. Дамаската от кадифе е най-добрият вариант, който кара цвета наистина да сияе. А комбинацията с аксесоари и декоративни възглавнички в топли тонове попада в десетката в интериорните тенденции за 2020 година.

 

син диван

 

Стената е акцент

Един привличащ вниманието елемент от интериора може да бъде синята стена. Дизайнерите предлагат синьото да бъде използвано на някоя по-малка стена, като така я направи акцентна и изпъкваща. Предимно се използва в жилищни помещения като дневна или спалня. В някои случаи класическото синьо може да „заспи“ на всички стени като основна боя, но в тези случаи трябва да се работи внимателно и предпазливо. Боята по стените зависи от вида и размера на стаята. 

 

синя стена

 

Мебелите в банята

Мебели за баня решени в класическо синьо могат да добавят интерес и контраст към баня в неутрални тонове. Влиянието на синия цвят е на точното място в банята. Ако не искате плътно син шкаф, можете да пробвате и с плочки или декоративен фриз по стените. А полъхът на чистота и вода, носен от синия цвят, ще пасне дори и на по-консервативните представи за семпъл и съвременен дизайн.

 

 

Синя кухня

Шкафовете за съхранение в кухнята или трапезарията приемат синьото с особено гостоприемство. Кухненските сини шкафове са добър вариант за модерен и смел интериор. Изключително добре се комбинират с метални акценти в черно или златисто. Металът може да се използва в кухненските столове или трапезната маса. А плотовете с черно-бяла мраморна текстура сякаш са създадени точно за шкафове в класическо синьо. Така цялото пространство се превръща в модерно помещение с характер и в крак с най-актуалните тенденции в дизайна.

 

 

Килимът в класическо син цвят

В едно по-просторно помещение синият килим може да отдели специално обособен кът и да го превърне в красив „остров“ със синьо влияние. Добър способ за отделяне на зоната за хранене с трапезната маса и столовете от хола, ако те са в едно помещение, е под тях да се сложи син килим. Килимите със синя текстура изпъкват и придават живот на интериора. А играта с текстури и нюанси на един и същи цвят помага за единство и хармония в помещението.

 

син килим

 

Възглавнички и аксесоари

Синьото в дома под формата на възглавници, вази и кухненски съдове в един и същи цвят е добър избор както за смелите мечтатели, така и за по-сдържаните. Тук имате пълна свобода как да допълните интериора с този цвят. Леките декоративни възглавници и одеяла придават свежест, а вазите, чиниите и приборите в синьо са чудесен завършек.

 

 

Не оставяйте синьото само

Дизайнерите съветват плътният син цвят в интериора да не бъде единствения ярък и силен цвят в една стая. Добър вариант е комбинация на синьо кресло с цветни етажерки на стената или картини около него например. Друг дизайнерски съвет е да бъдете смели и да не се плашите от богатия му нюанс. Понякога трябва време да се свикне с него, но с времето се превръща в незаменима класика.

 

сини аксесоари