7-suveta-za-izbor-na-kilim-ot-interiorni-dizaineri

Първият признак, на който трябва да обърнем внимание при избор на килим за дома е интензитета при натоварването на мястото, на което ще бъде разположен. Натоварването на килима зависи от помещението в което се намира, например килим в спалнята килима няма да бъде подложен на такова натоварване, както в хола.

Помислете и за устойчивост на килимите към петна и замърсяване. Тук естеството на помещението, за което е предвиден съответния килим има важна роля. Килими, които ще се използват в трапезария, където има постоянен поток на храни и възможности за разливане е добре да могат да се почистват лесно. Същото важи и за килими използвани в зона за игри или детски стаи. Найлоновите килими са хипоалергенни и се почистват сравнително лесно, това тяхно качество ги прави добър избор и подходящи за детски стаи.

Като говорим за устойчивост на килимите, още един фактор, с който е добре да се съобразим е устойчивостта към светлина и UV лъчи. Някои килими имат по голяма издръжливост към вредните UV лъчи. Светлината и UV лъчите могат да обезцветят килима, а при част от килимите могат да предизвикат и  разлепяне на подложката от килима. Най-добре е да се търси здраво обшит по краищата килим. 

Изолацията е нещо, което често остава на заден план, при избора на килим. Изолационните свойства са свързани с качеството на самия килим, а то е изключително важно. Най-високо качество предлагат килимите от вълна. Помислете за вълнен килим, те са скъпи, но са добра инвестиция, тъй като издържат дълги години, не губят цветността си и предлагат много добра изолация.

Ако избиране килим за помещение с натоварен трафик, то помислете за сплескването на материалите с времето. Ръчно изработените килими, са най-добрия избор за натоварени помещения, но също така са и най-скъпи. Найлоновите килими от своя страна са трайни, устойчиви на петна и отблъскват мухъла, това ги прави добър вариант за зони с голям трафик.

Обмислете и цвета. Килимите в светлата гама цветове, създават ефект за по-голямо пространство. Като техен минус можем да приемем петната и замърсяването, които имат склонност да се показват по-лесно и да изпъкват на светлите килими. От друга страна тъмните килими са склонни да приемат светлината и да я абсорбират, придавайки на помещението усещане за уют.

Ще завършим с поглед към добрия външен вид и качеството за антистатичност на килимите. Килимите направени от полиестер са добър избор, тъй като са лесни за почистване и отблъскват петна от течности. Полиестерът е известен с външния си вид, близък до този на вълна, въпреки, че най-често е на много по-ниска цена. Някои полиестрени килими привличат прах, но тяхното почистване и изтупване става по значително по-лесен начин от други видове килими.