moderen-interioren-dizain-proektantsko-studio-8

Често използваме думите съвременен и модерен като синоними. Факт е, че голяма част от хората считат тези термини за взаимозаменяеми и еднакви по значение. Що се отнася до интериорния дизайн, термините съвременен и модерен дизайн значително се различават и имат своите изключителни нюанси, които вероятно никога преди това не сте взимали под внимание. Интериорните дизайнери и експерти в областта отнасят двата термина до два различни стила, които имат както своите прилики, така и различия.


Е, подбухиме ли Вашето любопитство относно кои са разликите между модерния и съвременния дизайн?

Модерен интериорен дизайн

Симетрия, баланс, органични материали, изчистени детайли и геометрични фигури …

Модерният интериорен дизайн се отнася за периода от началото до средата на 20 век. Ключовите фигури, които имат изключително значим принос към модерната архитектура и интериорен дизайн са Льо Корбюзие, Чарлз и Рей Иймс, и Флорънс Кнол. Този стил е предшественик на съвременния дизайн, който от своя страна постоянно се развива. С корени от немските школи по интериорен дизайн и характерните за скандинавския дизайн простота и функционалност, модерният дизайн е част от модернистичното движение и датира от края на 1800 година, но се асоциира главно с началото до средатата на 20-и век.

Модерният стил е по-широк термин за интериорен дизайн и главно се асоциира с изчистени, отчетливи и ясно формулирани линии и геометрия, земни тонове и използването на материали като метал, стъкло, стомана, дърво и камък. Усещането на визуална и функционална простота, както и елегантност са застъпени във всеки елемент от дизайна на пространството. Металът, хромът, стъклото и техните гладки повърхности са сред любимите материали на дизайнерите, които творят и проектират в този стил. Декора е минимален, мебелите са в неутралните цветове и материали, а излишните детайли се елиминират. Целта и характерните черти на този стил са симетрията и балансираният комфорт.

moderen-interioren-dizain-proektantsko-studio-8
Спалня в модерен стил
moderen-interioren-dizain-proektantsko-studio-8
Интериорен дизайн в модерен стил

Съвременен интериорен дизайн

Постоянно променящ се, гладки повърхности, изчистени пространства, рефлектира популярните за текущия период тенденции в дизайна …

Съвременният стил е актуален и се развива постоянно и това, което сега се смята за съвременно вероятно ще се промени в бъдещето. За разлика от другите стилове като модерния, класическия, бохемския, преходния, минималистичния и други, които са посветени на определено време и дух, съвременният интериорен стил се променя спрямо моментните тенденции. Характерни са изчистените пространства с ясно подчертани крака на мебелите, за да се създаде усещането на простор. 

Гладките повърхности на металът и стъклото, извитите линии, заоблените форми, контрастните цветове, подчертания минимализъм, арт декото, плюшените и кадифени текстури, както и функционалността и ефективността на мебелите представляват най-характерните материали за този интериорен стил. Главната разлика от модерния стил е, че съвременният има по-балансиран и заоблен подход към интериорния дизайн. Жилищата проектирани спрямо този стил имат отворени пространства, за да се създаде по-интересно и различно пространство.

suvremenen-interioren-dizain-proektantsko-studio-7
Контрасти цветове
suvremenen-interioren-dizain-proektantsko-studio-7
Съвременен декор
suvremenen-interioren-dizain-proektantsko-studio-7
Декорация за съвременен дизайн
suvremenen-interioren-dizain-proektantsko-studio-7
Разнообразие от текстури


Модерен дизайн VS. Съвременен дизайн


Надяваме се придобихте представа за съществените разлики между двата стила въпреки няколкото припокриващи се елемента, които обясняват честото объркване.

suvremenen-interioren-dizain-proektantsko-studio-7
Сравнение на модерен със съвременен стил


Без значение кой стил ви допада и вдъхновява, интериорните дизайнерите от Esteta Design ще могат да Ви помогнат да проектирате и реализирате интериора в дома си.