tipovete interiorni specialisti
Превръщането на интериорна мечта в реалност изисква точните професионалисти за заданието. Независимо дали планирате да реновирате имот или сте първият му ползвател, важно е да се ориентирате от какви специалисти се нуждаете, за да постигнете търсения ефект. Общото понятие на попрището „Интериорен дизайн“ обединява няколко типа професионалисти с ясно изявени различия и компетенции. Възлагането на заданието на правилните специалисти е жизнено важно, за да се превърне визията на клиента в изпълним интериорен проект. Разбира се, по-опитните професионалисти и дизайнери обединяват познания от няколко различни дисциплини. Надолу изброяваме няколко от по-ясно дефинираните типове специалисти в интериорния дизайн:

Архитект

tipovete interiorni specialisti - archiect
Архитектите с пълна проектантска правоспособност са дипломирани магистри, които задължително членуват в Камарата на архитектите в България. Това им дава право да проектират във всички категории и могат да изготвят скици и чертежи, решаващи казуса на клиента и прекрояващи обекта до основи. Именно техните планове се прилагат от подизпълнителите, когато се стигне до реализиране на изготвения интериорен дизайн. Всички генерални промени в интериорния дизайн са съгласувани с архитекта по проекта, преди да се представят на клиента, за да се гарантира тяхното реализиране в последствие.

Цветови консултант

tipovete interiorni specialisti - cvetovi konsultant
Цветовият консултант формира палитрата на дома, създавайки хармоничен преход между тоновете на стените, подовите настилки и мебелите, както и между отделните помещения. Цялостният успех на цветовото проектиране в интериорния дизайн се крепи на финалните щрихи, като подбора текстури и тонове на завеси, картини, декорации и аксесоари. Цветовият дизайнер черпи вдъхновение от брифа, който е получил от клиента, но позовава предложенията си и на впечатленията си от клиента, отразявайки неговата персоналност и излъчване в интериорния дизайн.

Интериорен декоратор

Декораторите фокусират на естетичното излъчване на завършения проект, а не на дизайна или разпределението. Интериорният декоратор би ви консултирал относно употребата на цветове, текстили, текстури и декорации, след като ремонтните дейности вече са приключили. Правилните подбор и аранжировка на аксесоари могат коренно да променят излъчването на едно помещение. Ключово умение при декораторите е способността им да вникнат в характера и начина на живот на клиента, след което да пренесат индивидуалността му в интериорния дизайн на проекта.

Интериорен дизайнер

tipovete interiorni specialisti - interioren dizainer
Позицията интериорен дизайнер се появява с необходимостта от разширяване на компетенциите на интериорните декоратори и архитекти. Дизайнерите специализират в създаването на естетически издържани и функционални пространства, което често включва и цялостно преобразяване на обекта. Това изисква боравене с познания от множество дисциплини и специалности, често придобити по време на работа или комуникация с професионалисти от други области. Комплексността на знанията и уменията на интериорния дизайнер е това, което го отделя от останалите специалисти в бранша.

Светлинен проектант

tipovete interiorni specialisti - svetlinen proektant

Проектирането на светлина включва обособяване и индивидуалното осветяване на различни фокусни зони, създавайки цялостна и хомогенна визия на интериора. Това изисква внимателния подбор на осветителни тела с подходящи цветна температура и яркост, както и разпределянето им в пространството. В зависимост от размера и предназначението на помещението, това може да включва комбинация от естествена и изкуствена светлина в светлинното оформление на интериорния дизайн. Ако помещението не може да разчита на слънчевата светлина, то проектантът ще комбинира архитектурно с интериорно осветление, за да подчертае основните точки в дома. Светлинните проектанти са най-често и опитни изпълнители на проекти, което им придава и задълбочени технически познания.

Пространствен дизайнер

Пространственото проектиране се занимава с ефективното планиране на човешката среда, ергономията и цялостната функционалност на обекта. Това изисква специалистите да комбинират различни интериорни дисциплини като архитектура, интериорен и ландшафтен дизайн. Сравнително нова дисциплина, пространственият дизайн най-често намира приложение в архитектурната област и обществения интериор. Въпреки, че не се занимават пряко с интериорен дизайн, пространствените специалисти могат да проектират площите и отделните зони, които дизайнерите да оформят визуално. С цел подобряване функционалността на проекта, пространствените дизайнери могат да участват във всичко – от структурни промени, до естетически елементи като мебели, осветителни тела, обков и други фини аспекти на интериора.

Интериорно студио

tipovete interiorni specialisti - interiorno studio
Работата с интериорно студио ви дава достъп до всички типове специалисти и проектанти, а изградената мрежа от партньори и подизпълнители позволява и боравенето със знанията и опита на още по-широк спектър от професионалисти. Интериорният дизайн е комплексна услуга, която не може лесно да се раздели на типове специалисти, с чиято помощ проектът да бъде изпълнен. Най-големият плюс на интериорните студия е колективният опит на екипа и споделените им знания от различни области.