cviat-na-godinata-pantone-viva-magenta-1

Изборът на цвят на годината от института Pantone е едно от най-чаканите събития в света на дизайна. През 2021, титлата беше споделена между цветовете Ultimate Gray и Illuminating (жълто), а 2022-ра година бе озарена от семпло-лилавите тонове на Very Peri. За цвят на предстоящата 2023-та година, компанията избра Viva Magenta (18-1750).

Viva Magenta излъчва неподправена жизненост и позитивна енергия. Произхождащ от червената гама, тонът му е вдъхновен от природата, но добавя усещане за сила и устойчивост. Наситеният, крещящ цвят едновременно вдъхва смелост и излъчва позитивизъм. По време на церемонията по представянето на цвета, Pantone описват цвета като „нестандартна тоналност, за нестандартни времена“, признавайки футуристичния му вид.

Като встъпителна реплика към интервюто си с Pantone, New York Times представя цвета като: „Кажете здравей на Viva Magenta, цветът който никой не беше поискал, пристигащ в свят, в който никой не живее“. Споделяме изображенията, които самите Pantone използваха да представят Viva Magenta:
cviat-na-godinata-pantone-viva-magenta
cviat-na-godinata-pantone-viva-magenta
cviat-na-godinata-pantone-viva-magenta
cviat-na-godinata-pantone-viva-magenta