polzite na razlichnite vidove osvetlenie v interiora

За да изградите модерно осветление, за Вашия дом, е хубаво да познавате различните видове лампи, ползите, които те носят и силата им. Всеки тип светлина носи със себе си специфични ползи за интериора и за настроението на цялото семейство.

Околно осветление

 • Фоновото осветление е особено полезно, през нощта, когато навън е тъмно или светлината от другите лампи не е достатъчна.
 • Околните светлини моментално осветяват цялата стая и могат да бъдат изключени, когато искате по-нежна светлина от отделни лампи.
 • Околните осветителни тела могат да бъдат димируеми, променяйки силата на осветеност, те се напасват към настроението ви, дори LED осветителните тела вече могат да бъдат затъмнявани.
 • За случаите, когато правите нещо, изискващо повече светлина, например, почистване или сте на лов за дистанционното на телевизора, осветителните тела във всекидневната могат да бъдат много полезни за подчертаване на всяка зона едновременно.
 • Когато сте повече хора в стаята, заедно за семейно събиране или просто небрежна вечеря пред телевизора, светлините на тавана на всекидневната може да са най-добрият вариант да се чувствате комфортно.

Винаги има място за още една лампа

Предимствата да добавите още една лампа… и още една…

 • Не винаги използвате цялата стая, така че помислете за отделни зони, които да обслужват различни функции.
 • Общата околна светлина може да не е достатъчно ярка за конкретни задачи като четене на книга в любимия стол. Или искате да намалите отблясъците, докато се свързвате с приятелите си през телефон или таблет. Колкото по-близо сте до източника на светлината, толкова по-ярка ще изглежда светлината.
 • Често прекарваме по-голямата част от времето си седнали в конкретни зони на хола, вместо непрестанно да се движим. Независимо дали разглеждате албум със снимки, четете списание или сте се настанили удобно пред телевизора, ще искате светлината да бъде там, където сте Вие.
 • Повечето допълнителни лампи са преносими форми на осветление – те могат лесно да бъдат преместени или регулирани, за да насочат фокуса и яркостта си.
 • Настолните и подовите лампи са отличен начини да поставите светлина точно там, където Ви е необходима, фокусирайки се върху дейностите си, без да губите време.
 • Когато светлината в помещението е по-слаба, включването само на допълнителните лампи може да е достатъчно, за да се създаде спокойна атмосфера и настроение.

Завършващи щрихи в интериора с акцентни лампи

Не винаги става въпрос за функционално осветление. Пространството във всекидневната, също е място за комфорт, включващо колекции от декорации и любими произведения на изкуството.

 • Понякога светлината от основните и допълните лампи не може да достигне до определени части на стаята, особено при стените. Например около помощна странична маса или стените до камината, може да имат нужда от добавяне на акцентна лампа, за да се подчертае спецификата на зоната.
 • Акцентните лампи сами по себе си са изключително декоративни, дори може да се определят като произведения на изкуството. Така те са с двойно предназначение, едновременно служейки за декориране на стаята и установяване на определени акценти, създаващи настроение и завършек на интериора.
 • Малки осветителни тела в отделени участъци, където светлината се докосва до стени и различни повърхности, разделят големите площи с монотонен цвят или омекотяват облика на зоната.
 • По-фините щрихи в интериора на Вашата всекидневна добавят настроение в стаята, допълвайки цялостната атмосфера – красотата често е в малките детайли!

Във всяка всекидневна трябва да има умерена комбинация от околна светлина и фокусирано осветление. А акцентното осветление носи красиво и светло допълнително докосване.