tendencii v cvetovete

Представяме Ви най-горещите цветови палитри за освежаване на интериора в съвременния дизайн

Няма по-бърз или лесен начин да вдъхнете живот в дома си, от този да му подарите нов цвят на стените. Но изборът на цветове може да се окаже трудна задача – кое е модерно, как и къде ще стои най-добре, колко време ще запази свежестта си? Esteta Interiori събра мнението на няколко експерти от света на дизайна, които да ни разкрият техните прогнози за актуалните цветове на боята за интериори за 2020 г.

1. Дзен зона

Успокояваща и неутрална палитра от цветове, носеща усещане за топлина и уют. Изграждането на нежна комбинация от бледо зелени и земни цветове ще бъде топ визия в интериора. Тази естествена гама е лесна за прилагане, използване и пасва идеално почти във всяко помещение в дома. Основни цветове в тази гама са каменисто, бледо кафяво, розово-коралово и светло сиво. Тези цветове отлично се комбинират с естествени материали, като дърво и ратан, меки мебели в топли цветове и керамика с матово покритие. По-светлите цветове от палитрата са подходящи да бъдат използвани навсякъде, както в интериора, така и отвън. Акцент от тъмно кафяво или корал ще създаде настроение и изтънчена атмосфера.

2. Цветна експлозия

Дълбоките екзотични нюанси ще бъдат желани в обзавеждането и стените през 2020. Забелязва се тенденция в дизайна, наблягаща върху текстурата. Многото и различни слоеве в цветовете и мебелите привличат интереса и впечатляват. „Пикантни“ цветове като тъмно лилаво и розово в комбинация със златни акценти ще излязат на преден план и ще внесат спокойно усещане във вътрешните пространства. Ключови цветове ще са керемидено червено, бледо розово, плътно синьо и златно. Комбинират се добре с текстилни и меки мебели, естествени тъкани, керамика и ръчно тъкани материи. Тази цветова комбинация добавя свежа и уютна вибрация към интериора, а акцентите от месинг внасят нотка разкош.

3. Ретро футуристична

Текущата тенденция на съчетаване на винтидж стил с футуристични щрихи ще проникне в интериора през 2020 г. В отговор на настоящите геополитически и климатични проблеми се появява защитно и подхранващо настроение в цветовете – не само за нас, но и за планетата. Изграждат се палитри в червено-оранжеви нюанси, които създават земно и луксозно усещане. Меките докосвания от минерално розово и зелено внасят баланс и спокойствие. Основни цветове са червено, минерално розово и нежно зелено. Комбинират се с мебели от естествени дървени материали и криви органични линии, както и с мебели от стомана с черни акценти. Природните тонове на тази палитра могат да се използват в целия дом.

4. „Moody” оттенъци

Опушените, хладни и приглушени сиво-сини тонове винаги са изключително популярни, но през 2020 г. най-голям интерес се очаква да привлече тъмно синьото, тъмно лилаво и зеленото. Сложните, дълбоки зелени, тъмни горски нюанси, синьо-зелени и живи маслинови тонове предизвикват голям интерес. Ключови цветове са маслено зелено, бледо зелено, опушено синьо и сиво. Комбинират се отлично с тъмно дърво и състарен метал. Тази гама не е натрапчиво доминираща и може да се използва във всички стаи и е подходяща за фон за цветни декорации и аксесоари в интериора.

5. „Зелено и зелено“

Не е изненада, че зеленото ще продължи да царува върховно през 2020 г. – през следващата година то ще придобие дори повече популярност. Тази палитра включва различни тонове на нежно зелено и я контрастира с неутралните земни тонове. Палитрата е мека, свежа и фокусирана. Тези цветове внасят усещане за спокойствие и позитивност в пространството. Основни цветове са зелени свежи нюанси в комбинация  с бледо розово. Финални щрихи в тази цветова гама добавят естествените материали, сиви плочки, лен и рециклирани материи. Подходящи са за спални и за преходни помещения с плавен преход между външна и вътрешна среда.

6. Топли неутрални тонове

Очаквайте да видите промяна към по-топлите бели, сиви и неутрални цветове през 2020 г. Движейки се напред, неутралната палитра ще прикове погледите, приближавайки ни до земните нюанси. Цветовете, използвани в неутралната гама са бяло, сиво и каменно. В обзавеждането се комбинират с мек дървесен тон, месингови и медни акценти. Тези универсални неутрали „работят“ еднакво добре във интериора и извън него. Помислете да ги комбинирате с наситени цветове, например оранжево, червено или кафяво.