zakonite-za-dekoracia-koito-triabla-da-znaete

Били ли сте някога в стая, в която усещате чувство на комфорт и хармония, без да знаете защо и какво Ви кара да се чувствате така? Замисляли ли сте се каква е ролята на съотношението между мебелите и техните пропорции? Съотношението е ключов фактор в цялостното влияние на интериора и трябва да подходим към него с внимание.

Esteta Interiori Ви дава няколко съвета как да подредите в унисон мебелите и декорацията във Вашия дом, за да постигнете хармония и лекота в интериора. Ще обърнем внимание как да направите така, че размерът на мебелите и аксесоарите да са точно за тази стая по размер, съотношение и влияние.

Защо има значение за съотношението? 

Тъй като цялостното обзавеждане на помещение е по-значима задача, отколкото поставяне на няколко мебели в пространството – някои основни правила на дизайна трябва да бъдат разглеждани и спазени. А едно от най-важните, но често оставяни на заден план е пропорцията. Трябва да се разглежда не само пропорционалната връзка между самите части, но и пространството, което ги обгражда. Една стая изглежда и се усеща добре, когато пропорциите, изградени в нея са правилни, и няма нито твърде малко, нито прекалено много мебели. Ако мебелите са твърде големи, в стаята може да се усети неудобство и задушаване. А ако самата стая е твърде малка, в пространството няма да се усеща уют.

Кои са най-често срещаните грешки?Наличието на всички мебели и обзавеждане в една стая с еднаква височина, цвят и стил. Стаята се превръща в статична и скучна. Това лесно се отстранява. Висок лампион, например, може да добави различна височина в ъгъла, като същевременно осигурява прекрасен източник на светлина. Различни по височина шкаф или библиотека могат да добавят визуален интерес, както и удобно място за съхранение.

Как оценявате съотношението? 

Един от най-лесните начини да се прецени дали диванът, масата за хранене или леглото ще отговарят на размерите на стаята е да го направите с шаблон, който да разположите на отреденото място. Възможен, бърз вариант за шаблон е описване на формата с хартиена лепенка, директно на пода. Това ще ви даде усещане за пространството, което ще отнеме самата мебел. 

По-технически метод би бил използването на програми или мобилни приложения. Можете просто да правите снимки с вашия смартфон, която приложението след това да превърне в план на пространството. След това можете да добавите обекти, пояснения и атрибути, за да създадете пълен план на стаята си.

Какви пропорции трябва да вземете предвид за всекидневната? 

Ако всекидневната е основното ви място за гледане на телевизия, тогава ще трябва да вземете предвид както технологията, така и мебелите. Телевизорът е твърде голям за стаята? Дали той е в баланс с размера на помещението? Често срещана грешка е комбинацията на малък диван с голям телевизор, когато трябва да е обратното. Също така, помислете дали диванът е на правилното разстояние от телевизора за удобство при гледане. То трябва да е около 2,5 пъти по ширината на екрана, но и не на повече от 5 метра разстояние. Центърът на телевизора трябва да бъде на около 1 до 1,1 метра от пода. Комбинациите от голям диван и малък килим също изглеждат небалансирани.

За всекидневните, мебелите трябва да благоприятстват разговорите. Два дивана, които са обърнати една към друг или разчупена модулна система са идеални и удобни конфигурации, предразполагащи събеседниците. Масата за кафе трябва да бъде на подходящата височина, спрямо дивана. Важен е лесният достъп до нея от седнало положение, така, че лесно да може да оставите, чаша, книга или дистанционно на холната маса.

А спалнята? 

След разбира се, размерите на леглото, едно от основните съображения в спалнята е размерът на нощното шкафче, в съотношение с леглото. За двойно легло с кралски размери можете да се насладите на по-голямо шкафче до 70-90 см в ширина, в зависимост от размера на спалнята. За едно двойно легло, queen-size, нощното шкафче около 50-60 сантиметра е идеално. Размерите на таблата на леглото също могат да повлияят на решението. Все по-често се срещат интериорни решения, в които таблата на леглото минава и зад нощните шкафчета.

Нощните лампи също трябва да стоят пропорционално на шкафчетата и леглото. Отново, за едно кралско двойно легло, по-голяма лампа ще работи най-добре. Ако спалнята не включва нощни шкафчета, обмислете използването на висящи или стенни лампи от двете страни на леглото.

Има ли някакви златни правила за окачване на висящи лампи? 

Когато висящите лампи са окачени твърде високо или ниско, те могат да изглеждат напълно неподходящи за стаята. Трябва да се помисли за размера и стила на висящия елемент, височината на тавана и пространството, в което ще бъдат окачени. Въпреки тези променливи, все още има няколко трудни и бързи правила, които могат да помогнат при окачване на висящи лампи. За кухненски пространства, добре е да висят светлини около 70-80 сантиметра над мебелите. Тази височина позволява на лампите да осигурят полезен източник на светлина за работа, без да се намесват по линията на видимост от кухнята към съседната дневна или трапезария. 

За вашата маса за хранене, заложете лампи на 75 см над височината на масата, за да създадете интимна и уютна трапезария. За входове и коридори, където хората ще ходят под висящите светлини, ако пространството позволява, идеалната височина на окачване е 240 сантиметра от нивото на пода.

Какво мислите за висящо изкуство? 

Изборът на произведение, което е в погрешен мащаб за стаята, е често срещана грешка, като повечето хора се заблуждават от малкия размер. Ако много харесате декорация, която е твърде малка за вашата стая, поставете я в рамка с по-голяма опора. 
Друга често срещана грешка е да се закачат произведения на изкуството твърде високо на стената. Ако една картина е закачена твърде високо, тя няма да има връзка с мебелите под нея, а ако е над нивото на очите, то може да развали вида на помещението.В идеалния случай, произведенията на изкуството трябва да бъдат закачени така, че центърът им да е със средно ниво на окото или около 150 сантиметра от земята. В трапезарията може да закачите картини и декорация малко по-ниско, основавайки се на фактора в седящата височина на гледане. 

Също така не забравяйте, че е важно да има някакво чисто пространство. Оставянето на някои стени чисти, не само придава по-голямо значение на другите декорирани стени, но и създава по-спокойно усещане в стаята.

И килими? 

Килимите са чудесен начин да обедините мебелите. Те осигуряват граница за сядане на мебелите и могат да ви помогнат да създадете отделни зони за хранене и живеене в стая с отворен план, където мебелите са склонни да „плуват“. В идеалния случай килимите трябва да седят под предните крака на дивана, а в трапезарията едновременно да обхващат трапезната маса и столовете – това помага за визуалното свързване на парчетата. 

Ами пропорциите за цвят в стаята? 

Когато правите своя избор, помислете за правилото 60-30-10, което е безкраен принцип за декориране, който може да ви помогне да създадете балансирана цветова схема. Вашият 60% е основният цвят за стая, които определя пространство и осигурява фон за другите цветове. В хола това са стени, дивани и килими.

Вашият 30% е вторичен цвят, който би включвал столове, спално бельо, завеси и дребни, преносими мебели. Той трябва да поддържа основния цвят, като същевременно е достатъчно различен, за да го отдели и да даде интерес на стаята. Последните 10 процента са вашият акцент. За всекидневната това включва разпръскващи възглавници, декоративни аксесоари и произведения на изкуството. За спалня, помислете за възглавници и произведения на изкуството.

Прилагат ли се правилата за пропорционалност и за малките детайли?

Друго важно съображение е да се държи под око делът на декоративните аксесоари. Една голяма купа на маса за хранене може да е всичко, от което се нуждаете в това пространство, за да създадете настроение. Обратно, комбинирането на малки обекти с други подобни обекти може да създаде също толкова голямо въздействие. Колекция от керамични съдове прави едно голямо изявление, докато няколко саксии, разпръснати около, ще изглеждат несвързани и несъразмерни. 

Лампите не трябва да засенчват масата, над която са поставени. Голяма лампа на малка маса, например би изглеждала тежка. Твърде голямото разнообразие от мащаби може да предизвика визуален хаос в една фокусирана област, като например скупчване на различни декорации върху лавица за книги. Вместо това групирайте елементите от подобен тип и мащаб, а книгите с по-голям размер съберете на едно място, за баланс.