zelen-divan-v-hola

Как и дали да го използваме в интериора

Зеленото е цвят с разнообразие от нюанси, които предизвикват различни асоциации и емоции в хората. Приема се като цвят, които е свързан с природата и ни носи вродено усещане за хармония и естественост. Успокоява нервите и сетивата, намалява стреса и изгражда усещане за изключителност. Зеленият цвят е балансиран, влияе положително, внасяйки релакс и спокойствие към обкръжаващата среда. Мнозина терапевти и психолози, смятат, че пребиваването в помещения, наситени с зелен цвят, има много положителен ефект върху човешкото настроение и сила. Именно тази причина го прави толкова влиятелен що се отнася до интериор, уют и цветно влияние. Определян е като цвят с терапевтична сила и способности.

“Зеленото“ е синоним на природата, символ на екологията и живота. Зеленото неизбежно се идентифицира с природата и по този начин предизвиква асоциации с почивка, здраве и хармония. Можем да пренесем цялата тази символика на зеленината в равнината на света на интериорния дизайн и с този цвят да оживим пространството и да му придадем свежест.

Пролет в интериора

Зеленият цвят напомня за пролетта, през която природата се събужда след дълъг зимен сън. Събужда се към нов живот, нова надежда. И тъй като пролетта е сезон, който има невероятен заряд от положителна енергия, цветът, свързан с нея също е източник на много положителни чувства.

Зелени тенденции

През последните няколко години зеленото се радва на огромна популярност както в света на модата, така и в интериорния дизайн. Въпреки цветният господар „Живият корал“, (избран от института Pantone за цвят на 2019), който тази година оглавява цветовете по интерес, зеленото си има своите лоялни фенове. Но както знаем, модите идват и си отиват, а понякога се и завръщат…. В изграждането на интериора за Вашия дом най-важното е да намерите свой собствен стил. Да успеете да превърнете къщата си в дом с интериор, който напълно ще ви позволи да се отпуснете и да възвърнете хармонията си след интензивен, стресиращ ден.

Смелост в „Маслено зелено“

Истински ренесанс в света на цветовете и интериорния дизайн преживява тъмно зеленото, това зелено наподобяващо цвят на „стъклена бутилка в сянка“. Определено е нюанс, предизвикващ интерес и много хора го харесват, не всеки има смелостта да вземе решение за интериора, включвайки го активно. Най-честата причина за това е, че тези цветови решения, попадат в тъмната цветова палитра. Но, ако сте от смелите, използвайки тъмно маслено зелено за Вашия дом, независимо дали е чрез обзавеждане, мебели, аксесоари, стенни или подови покрития, то ще ви отвърне подобаващо. Ще получите красив, „безвременен“, изключително елегантен интериор. Зеленият цвят, съвпада тонално с много цветове и това ще Ви помогне в избора на декорация и допълнителни елементи, завършващи интериора. Също така се вписва в много стилове и е подходящ за различни помещения в дома. Представете си хол с удобни зелени дивани от комфортна материя, в която забравяте за целия свят, отдавайки се на пълен релакс без притеснения. Какво повече бихте могли да искате? Да сте обградени от цвят, който насърчава свободата, носи спокойствие и стимулира доброто настроение.

Пастелно зелено, с дъх на бонбон

Разнообразието от зелени тонове ни отвежда при нюанса на цвета, наподобяващ сладолед от шам-фъстък, стимулиращ радостни детски спомени и дълбоки загадъчни тропически гори. Много позитивен и оптимистичен, дъхът на мента  внася свежест и чувствителност. Свело зелените мебели за всекидневната имат успокояващ ефект, придават характер на интериора и правят преход с пейзажа, които наблюдаваме извън прозореца. Гамата от зелени нюанси създава много възможности за избор от хармонични композиции. Пастелните тонове дават по-голяма свобода и са по-сигурни за дълготрайно приложение. Идеално пасват на интериори, решени в скандинавски или провансалски стил. За разлика от тях, сочните силно наситени зелени нюанси са добра компания на бяло и сиво, а в допълнение. – перфектно се съчетават с мед, злато или червено.

Как да използвате зелено в интериора?

Смелите могат да бъдат изкушени от общия ефект на външния вид и да комбинират няколко различни нюанса в един интериор, например боядисайте стените в смарагд или използвайте тапети с големи, зелени мотиви и шарки, а след това изберете зелени мебели и аксесоари за тях. Малко по-внимателните могат да пробват да внесат акцент, под формата, например на зелен фотьойл или диван. Меките мебели на Gala Collezione, следват нуждите на клиента и предлагат богата палитра от материи и нюанси на зеленото от бледо пастелно до смарагдово и маслено зелено. Композицията от зелени меки мебели ще пасне идеално на интериори решени с бели или деликатно сиви стени. Перфектно допълнение към цялостната визия е естественото дървено подово покритие и  мебелите, изработени от светли дървесни нюанси. Когато изграждате интериора, помислете дали зеленото да заеме главно доминиращо място или да бъде фин акцент в обзавеждането. Използвайте го умерено, в подходящи комбинации и композиции. От друга страна, малко зелени допълнения като рамки, саксии, възглавници или покривка за маса ще внесат ободряващ дъх на оптимистична пролет в интериора. Такъв цветен акцент ще ви помогне да подчертаете конкретно място в хола и да му обърнете повече внимание.